Aktualności...

XIII ŚLASKI KIERMASZ ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ I TRADYCYJNEJ


kiermasz

W gliwickim XIII Kiermaszu uczestniczyli przedstawiciele kilku grup producenckich. Najliczniejszą grupę stanowili rolnicy i przetwórcy
z certyfikatami ekologicznymi - 12 rolników
i przetwórców z województw: śląskiego, opolskiego, dolnośląskiego, podkarpackiego oraz pomorskiego. Przywieźli warzywa korzeniowe i liściowe, przetwory warzywno-owocowe (soki, sałatki, syropy), przetwory krowie i kozie, produkty zbożowe, miody i inne.

Po raz pierwszy na śląski kiermasz w Gliwicach zaproszono producentów żywności tradycyjnej
i regionalnej z województw śląskiego, łódzkiego
i podkarpackiego, którzy oferowali wędliny, przetwory mięsne, produkty pszczele i przetwory mleczne. Intencją organizatorów było poszerzenie asortymentu wyrobów, których brakuje na rynku ekologicznym (lub są w b. niewielkiej ofercie), a które dzięki swojej specyfice są wartościowe i atrakcyjne.

Ostatnią grupę stanowili oferenci produktów nie-spożywczych - twórcy sztuki rękodzielniczej, nie tylko ludowej (drewniana, żywiecka biżuteria, haftowane obrusy, ręcznie malowana porcelana) oraz przedstawiciele producentów kosmetyków i chemii gospodarczej, przyjaznej dla środowiska.

Ogółem 25 wystawców zaprezentowało swoje produkty ok. 700 konsumentom śląskim.

Kiermasz jest współfinansowany ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego oraz Norweskiego Mechanizmu Finansowego, a także ze środków budżetu Rzeczpospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych a także Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach
Organizacja XIII kiermaszu możliwa była dzięki wsparciu finansowemu udzielonemu przez Islandię, Lichtenstein i Norwegię poprzez dofinansowanie ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego oraz Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczpospolitej Polskiej.


[JS]

Konferencja: "EKOLOGICZNE DRZEWA I KRZEWY OWOCOWE
W ŚLĄSKICH SADACH I OGRODACH DZIAŁKOWYCH"
więcej



Dodaj do ulubionych Ustaw jako stronę startową