|
|||||||||
Wyjazd... Wyjazd studialny - Sztokholm - Jarna 10-14 czerwca 2008W wyjeździe studialnym do Jarny w Szwecji brali udział rolnicy, lokalni przetwórcy z Lipnicy Murowanej i Namysłowa a także członkowie stowarzyszeń działających na rzecz rozwoju terenów wiejskich. Wyjazd zorganizowany został w ramach projektu "Promocja idei rolnictwa ekologicznego i agroturystyki w rolniczych rejonach Polski Południowej" Głównym punktem programu była wizyta u partnera szwedzkiego w Instytucie Biodynamicznym w Jarnie. W pierwszym dniu wyjazdu w Sztokholmie odbyła się prezentacja inicjatywy szwedzkich konsumentów, producentów i przedsiębiorców o nazwie STREET oraz wizyta w Riksdag - szwedzkim parlamencie. Główną ideą inicjatywy STREET jest tworzenie powiązania pomiędzy klientami z miasta a producentami z pobliskich wsi. STREET jest stylem życia mieszkańców dużych miast. Dla mieszkańców, którzy chcą chronić środowisko naturalne, mają dosyć anonimowości produktów i chcą spędzać więcej czasu wolnego na łonie natury inicjatywa STREET jest sposobem na życie. O parlamencie szwedzkim, obowiązkach i pracy posła opowiadał uczestnikom Bengt-Anders Johansson, członek Parlamentu i Komisji d/s Rolnictwa i Środowiska. Kwestie rolnictwa i rozwiązań stosowanych w Szwecji były szczególnie interesujące dla rolników i tej części osób, która zajmuje się tą tematyką w Polsce. W Jarnie, w drugim dniu wyjazdu, uczestnicy zwiedzili młyn. W młynie przetwarza się zborze z upraw biodynamicznych. Wypiek chleba i przetwórstwo zbożowe odbywa się na miejscu. W firmowym sklepie klienci z miast kupują produkty dla siebie i swoich znajomych. Biodynamiczne wypieki i produkty zbożowe zachowują długo świeżość, dzięki czemu zakupy można robić na zapas. Kolejnym punktem programu była wizyta w gospodarstwie, które produkuje biogaz. Z obornika i kompostu produkowany jest metan, wykorzystywany później do ogrzewania farmy. O technologii produkcji biogazu opowiadał Lars Evers. Podczas zwiedzania farm w Skillebyholm i Skilleby uczestnicy mieli okazję obejrzeć doświadczalne pola oraz uprawy szklarniowe. Gospodarz wyjazdu studyjnego - Hans von Essen zaprezentował działalność Instytutu Biodynamicznego. Uroczysta kolacja, która miała miejsce drugiego dnia wyjazdu była okazją do ożywionych dyskusji na temat rolnictwa biodynamicznego oraz wymiany doświadczeń w zakresie organizacji rynków zbytu. Spędzony czas pozwolił na wzajemne poznanie się uczestników projektu i rozmowy o kolejnych wspólnych przedsięwzięciach. W trzecim dniu program obejmował pokaz opryskiwania pól biodynamicznymi środkami ochrony roślin. Należy podkreślić, że opryski te są 100% naturalne - sporządzone ze starannie dobranych kompozycji ziół z domieszką krzemu. Na biodynamicznych farmach w Szwecji wraca się do korzystania z siły koni w pracy na roli. Ostatnim punktem programu była wizyta w stołówce szkolnej gimnazjum w Södertälje. Szefowa kuchni - Eija Linder opowiedziała o historii wprowadzenia produktów ekologicznych do stołówek szkolnych.
Szwecja od lat dąży do ograniczenia negatywnego wpływu rolnictwa na środowisko naturalne. Szwedzcy konsumenci są coraz bardziej świadomi ekologicznie,
widoczne jest to nie tylko w deklaracjach ale przede wszystkich w zachowaniach konsumenckich. Wyjazd był dobrą okazją do podejrzenia rozwiązań
zastosowanych u naszego północnego sąsiada. Część tych rozwiązań można zastosować w Polsce, wymaga to jednak chęci ze strony konsumentów
i producentów żywności.
[AJ]
|
|
||||