|
Suwerenność... |
|
|
Suwerenność
żywnościowa
Aleksandra
Józewicz
Polski Klub
Ekologiczny
Każdy człowiek ma prawo dostępu do żywności.
W tym momencie łamane są prawa MILIARDA ludzi na całym świecie, którzy cierpią głód.
Produkcja
rolna XXI w. niepokojąco odchodzi od zrównoważonego korzystania z
zasobów ludzkich i naturalnych. W krajach rozwiniętych wytwarzanie
żywności opiera się głównie o wielkie, przemysłowe systemy produkcyjne,
nastawione na maksymalizację produkcji kosztem ludności wiejskiej,
środowiska naturalnego i solidarności społecznej. Ludzie, którzy od lat
utrzymywali się z drobnej produkcji rolnej sprzedawanej na lokalnych
rynkach nie są w stanie konkurować z koncernami spożywczymi. Kraje
rozwijające się, w których przeważająca liczba ludzi utrzymuje się z
rolnictwa – takie jak np. Kamerun, Senegal, Burkina Faso, nie są w
stanie wspierać lokalnych producentów żywności w takiej skali, jak
kraje wysoko rozwinięte.
Dodatkowo Unia Europejska i WTO domagają się
liberalizacji wymiany handlowej, co uniemożliwia ochronę lokalnej
produkcji przed zalewem przemysłowo produkowanej żywności. Taka
sytuacja jest niezwykle niebezpieczna, gdyż całe narody zdane są na
bezduszność mechanizmów rynkowych. Wahania cen żywności na
rynkach światowych mają całkowicie realne skutki – ludzie
zagrożeni śmiercią głodową, bankructwo drobnych producentów,
opuszczenie ziemi, migracje w poszukiwaniu ratunku dla swoich dzieci.
Suwerenność
żywnościowa to prawo każdego kraju do zapewnienia swoim obywatelom
dostępu do zdrowej i bezpiecznej żywności, wyprodukowanej w oparciu o
własne zasoby naturalne i ludzkie. Możliwość stanowienia własnej
polityki rolnej to jeden z fundamentów suwerenności
żywnościowej. Priorytetem jest lokalna produkcja i konsumpcja żywności,
nie wyklucza ona jednak międzynarodowej wymiany handlowej, która
odbywa się z poszanowaniem wzajemnych praw.
Polski Klub Ekologiczny Koło Miejskie w Gliwicach we współpracy
z Polską Zieloną Siecią, Polską Akcją Humanitarną i Francuskim
Komitetem na rzecz Solidarności Międzynarodowej realizuje projekt
mający na celu zwrócenie uwagi na problem suwerenności
żywnościowej krajów Globalnego Południa.
Będąc konsumentami bądźmy świadomi w jaki
sposób i gdzie zostały wytworzone
towary, które kupujemy. Mamy prawo wyboru
produktów, których sposób
wytworzenia, przechowywania i transportu gwarantuje uczciwą cenę
dla producenta i konsumenta, poszanowanie środowiska naturalnego i praw
zwierząt. Towary pochodzące z przemysłowej produkcji nie spełniają
żadnego z powyższych, a dodatkowo negatywne skutki tej produkcji mają
globalny zasięg.
Czy zastanawiamy się skąd pochodzą pomidory, które kupujemy w sklepie?
Czy wiemy jak daleko transportowane były jabłka zanim trafiły na półki w supermarkecie?
Czy myślimy w jakich warunkach trzymane, a następnie uśmiercane były zwierzęta zanim ich mięso przywieziono do sklepu?
Czy
zdajemy sobie sprawę, jaki wpływ na nasze zdrowie mają pozostałości
chemii rolnej znajdujące się w produktach spożywczych produkowanych w
intensywnych gospodarstwach rolnych?
Alternatywą dla przemysłowej produkcji żywności są małe rodzinne
gospodarstwa, produkujące żywność w sposób tradycyjny –
bez użycia chemicznych środków ochrony roślin i nawozów
sztucznych oraz certyfikowane gospodarstwa ekologiczne. To w rozwoju
takich gospodarstw jest nadzieja na bardziej sprawiedliwą produkcję i
sprzedaż żywności.
rajów Południa jest w Polsce
mało znany. Świadomość problemów wywołanych przez eksport
nadwyżek żywności do krajów Afryki jest niska, a tymczasem
importowana żywność powoduje spadek opłacalności lokalnej produkcji, co
prowadzi do załamania się rynków lokalnych i jeszcze
większego
uzależnienia się od żywności pochodzącej z zewnątrz.
Suwerenność żywnościowa jest prawem ludności i
poszczególnych
krajów lub unii państw do samodzielnego definiowania
polityki
rolnej i żywnościowej, która może wyjść naprzeciw
oczekiwaniom
ludności, nie szkodząc jednocześnie krajom trzecim. Daje ona priorytet
konsumpcji lokalnej, jednak nie zabrania w międzynarodowej wymianie
handlowej. Suwerenność żywnościowa jest niezbędnym narzędziem do
promocji zrównoważonego i rodzinnego rolnictwa.
Podstrona powstała w ramach projektu realizowanemu dzięki wsparciu finansowemu
udzielonemu przez Fondation de France, Ambasadę Francuską w Polsce i CFSI.
|
|
|
|