Bioróżnorodność
lasów
Magdalena Kita
Polska
kryje w sobie wiele bogactw, lasy należą do tych najcenniejszych. Nie
każdy wie, jak wiele korzyści dają nam lasy i że ponad 80% lasów
to własność społeczeństwa, czyli każdego z nas. Zarządcą „naszego
majątku” są Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe,
parki narodowe, gminy oraz inne jednostki skarbu państwa.
O
dobrodziejstwach lasów polskich ogólnie dostępnych dla
społeczeństwa (nie w każdym kraju tak jest) wiedzą dobrze wszyscy
grzybiarze. Ostatnio przeprowadziłam ciekawą rozmowę
z
młodą amatorką grzybobrania. Podczas spaceru po lesie zadała mi kilka
prostych pytań, które powinien zadać sobie każdy z nas.
Bioróżnorodność i turystyka.
Magdalena Kita
Wakacje to czas relaksu, możemy wtedy odpocząć od pracy
(szkoły), by wrócić do naszych obowiązków w pełni
energii, chęci i motywacji. Zwykle kojarzą nam się z podróżami w
odległe miejsca. Niestety taka forma wypoczynku kosztuje i
niewielu może sobie na nią pozwolić każdego lata. Nie oznacza to,
że nie możemy spędzić owocnie naszego czasu urlopowego, w najbliższej
okolicy mamy dostęp do wielu atrakcji.
Województwo
śląskie kryje w sobie wiele atrakcji przyrodniczych, historycznych i
miejsc kultu religijnego. Cechuje je duża zmienność przyrodnicza i
kulturowa.. W krajobrazie można zaobserwować wyżyny, kotliny i góry.
W
skład województwa Śląskiego wchodzą Beskidy (Beskid Śląski, Żywiecki,
Mały, Makowski, Kotlina Żywiecka) z charakterystycznymi dla nich
kopulastymi szczytami, często z piętrowym układem roślinności. Można
tutaj znaleźć warunki zarówno do wypoczynku letniego (szlaki górskie z
pięknymi widokami i rzadko spotykaną florą i fauną) jak i zimowego
(narciarstwo).
Część
Jury Krakowsko – Częstochowskiej, wchodzącej w skład województwa, wnosi
do krajobrazu pasma wzgórz przeważnie pokryte lasami, z licznymi
skałkami wapiennymi.
Bioróżnorodność
na talerzu.
Magdalena Kita
Każdego dnia jesteśmy zasypywani niepokojącymi informacjami
na temat jakości spożywanych przez nas produktów spożywczych. W
produktach, które codziennie zjadamy oprócz
składników odżywczych utrzymujących nas przy życiu spożywamy
„powolne trucizny”.
Dlaczego tak się dzieje?
Podczas zakupów
zwykle wybieramy najtańsze produkty, nie patrząc
na ich pochodzenie.
Tania żywność najczęściej pochodzi z gospodarstw
rolnych, w których uprawia się odmiany roślin dające największy
plon. Często te rośliny są mało odporne na choroby, nie są
przystosowane do naszego klimatu. Aby utrzymać zdrowe uprawy używa się
chemicznych środków zwalczających choroby i szkodniki. W celu
maksymalizacji zysku stosuje się duże dawki
nawozów sztucznych i
chemiczne środki chwastobójcze. Dlatego każdego dnia spożywamy
pochodne związków chemicznych nawozów oraz środków
ochrony roślin, które między innymi są przyczyną
nowotworów, alergii oraz osłabienia naszego układu
odpornościowego. Warto również wspomnieć, że mała
różnorodność odmian roślin i ras zwierząt utrzymywana w takich
gospodarstwach jest przyczyną braku właściwej ilości
mikroelementów i witamin w naszym pożywieniu.
Bliżej wiosny,
bliżej natury.
Magdalena Kita
Koniec zimy to czas kiedy może nas
dopaść smutek. Z utęsknieniem
czekamy aż wraz z przyjściem wiosny i słońca na
rabatach pojawią się
kwiaty zadziwiające nas swoja różnorodnością. Czekamy, kiedy
będziemy mogli podziwiać łąki mieniące się wielością barw
kwiatów i motyli, podziwiać zróżnicowane krajobrazy
górskie lub wybrać się nad morze.
Mało kto z nas zdaje sobie
sprawę, że to za czym tęsknimy zimą nazywamy bioróżnorodnością
(różnorodnością biologiczną), której nasze dzieci mogą
już nie doświadczyć. Wyzwaniem każdego nas jest przekazanie naszego
dziedzictwa przyrodniczego przyszłym pokoleniom, aby nasze dzieci
zawsze po zimie mogły się cieszyć pięknem różnorodności
krajobrazów przyrodniczych. Nie jest to zadanie łatwe, dlatego
rozwiązań poszukuje się na wszystkich szczeblach aktywności ludzkiej:
ponadnarodowym, narodowym, regionalnym, lokalnym i indywidualnym.
Chrońmy bioróżnorodność.
Magdalena Kita