Bioróżnorodność


Bioróżnorodność lasów
Magdalena Kita

Polska kryje w sobie wiele bogactw, lasy należą do tych najcenniejszych. Nie każdy wie, jak wiele korzyści dają nam lasy i że ponad 80% lasów to własność społeczeństwa, czyli każdego z nas. Zarządcą „naszego majątku” są Państwowe Gospodarstwo Leśne  Lasy Państwowe, parki narodowe, gminy oraz inne jednostki skarbu państwa.

O dobrodziejstwach lasów polskich ogólnie dostępnych dla społeczeństwa (nie w każdym kraju tak jest) wiedzą dobrze wszyscy grzybiarze. Ostatnio przeprowadziłam ciekawą rozmowę
z młodą amatorką grzybobrania. Podczas spaceru po lesie zadała mi kilka prostych pytań, które powinien zadać sobie każdy z nas.



Bioróżnorodność i turystyka.

Magdalena Kita


    Wakacje to czas relaksu, możemy wtedy odpocząć od pracy (szkoły), by wrócić do naszych obowiązków w pełni energii, chęci i motywacji. Zwykle kojarzą nam się z podróżami w odległe miejsca. Niestety taka forma wypoczynku kosztuje i niewielu  może sobie na nią pozwolić każdego lata. Nie oznacza to, że nie możemy spędzić owocnie naszego czasu urlopowego, w najbliższej okolicy mamy dostęp do wielu atrakcji.

Województwo śląskie kryje w sobie wiele atrakcji przyrodniczych, historycznych i miejsc kultu religijnego. Cechuje je duża zmienność przyrodnicza i kulturowa.. W krajobrazie można zaobserwować wyżyny, kotliny i góry.
W skład województwa Śląskiego wchodzą Beskidy (Beskid Śląski, Żywiecki, Mały, Makowski, Kotlina Żywiecka) z charakterystycznymi dla nich kopulastymi szczytami, często z piętrowym układem roślinności. Można tutaj znaleźć warunki zarówno do wypoczynku letniego (szlaki górskie z pięknymi widokami i rzadko spotykaną florą i fauną) jak i zimowego (narciarstwo).

Część Jury Krakowsko – Częstochowskiej, wchodzącej w skład województwa, wnosi do krajobrazu pasma wzgórz przeważnie pokryte lasami, z licznymi skałkami wapiennymi.

 



Bioróżnorodność na talerzu.
Magdalena Kita


    Każdego dnia jesteśmy zasypywani niepokojącymi informacjami na temat jakości spożywanych przez nas produktów spożywczych. W produktach, które codziennie zjadamy oprócz składników odżywczych utrzymujących nas przy życiu spożywamy „powolne trucizny”.

Dlaczego tak się dzieje?
Podczas zakupów zwykle wybieramy najtańsze produkty, nie patrząc na ich pochodzenie.
Tania żywność najczęściej pochodzi z gospodarstw rolnych, w których uprawia się odmiany roślin dające największy plon. Często te rośliny są mało odporne na choroby, nie są przystosowane do naszego klimatu. Aby utrzymać zdrowe uprawy używa się chemicznych środków zwalczających choroby i szkodniki.  W celu maksymalizacji zysku  stosuje się  duże  dawki  nawozów sztucznych i chemiczne środki chwastobójcze. Dlatego każdego dnia spożywamy pochodne związków chemicznych nawozów oraz środków ochrony roślin, które między innymi są przyczyną nowotworów, alergii oraz osłabienia naszego układu odpornościowego. Warto również wspomnieć, że mała różnorodność odmian roślin i ras zwierząt utrzymywana w takich gospodarstwach jest przyczyną braku właściwej ilości mikroelementów i witamin w naszym pożywieniu.



Bliżej wiosny, bliżej natury.
Magdalena Kita


    Koniec  zimy to  czas kiedy  może  nas  dopaść  smutek.  Z  utęsknieniem  czekamy  aż  wraz  z przyjściem wiosny i słońca na rabatach pojawią się kwiaty zadziwiające nas swoja różnorodnością. Czekamy, kiedy będziemy mogli podziwiać łąki mieniące się wielością barw kwiatów i motyli, podziwiać zróżnicowane krajobrazy górskie lub wybrać się nad morze.
Mało kto z nas zdaje sobie sprawę, że to za czym tęsknimy zimą nazywamy bioróżnorodnością (różnorodnością biologiczną), której nasze dzieci mogą już nie doświadczyć. Wyzwaniem każdego nas jest przekazanie naszego dziedzictwa przyrodniczego przyszłym pokoleniom, aby nasze dzieci  zawsze po zimie mogły się cieszyć pięknem różnorodności krajobrazów przyrodniczych. Nie jest to zadanie łatwe, dlatego rozwiązań poszukuje się na wszystkich szczeblach aktywności ludzkiej: ponadnarodowym, narodowym, regionalnym, lokalnym i indywidualnym.



Chrońmy bioróżnorodność.

Magdalena Kita


    Nasza cywilizacja została zbudowana dzięki wykorzystaniu zasobów przyrodniczych i może trwać tylko w oparciu o nie, dlatego jednym z głównych wyzwań człowieka XXI wieku jest właściwa dbałość o zasoby przyrody. Jako jej podstawę przyjęto zachowanie różnorodności biologicznej (bioróżnorodności). Dzięki różnorodności biologicznej zostaje utrzymana równowaga (homeostaza) w przyrodzie, im bardziej różnorodny jest układ przyrodniczy tym trudniej go zachwiać. Cele przyświecające ochronie bioróżnorodności mają wymiar nie tylko przyrodniczy, ale również kulturowy, społeczny i ekonomiczny.
Termin bioróżnorodność został rozpowszechniony w 1992r. podczas Szczytu Ziemi w Rio de Janeiro w związku z powstaniem i podpisaniem przez wiele państw (w tym Polski) Konwencji o Ochronie Różnorodności Biologicznej. W tym dokumencie bioróżnorodność została zdefiniowana jako zróżnicowanie wszystkich żywych organizmów występujących w ekosystemach lądowych, morskich i słodkowodnych oraz zespołów ekologicznych.





O nas

Zarząd

Kontakt

Aktualności

Projekty

Publikacje

Wspierają nas

Współpraca

Raporty z działalności

Raporty finansowe

ul.Ziemowita 1 IIIp.

skr.poczt.489
44 - 100 Gliwice
tel/fax (...) 32 231 85 91
 
e-mail:
biuro@pkegliwice.pl
strona:
www.pkegliwice.pl