<

KAMPANIA...

Pesticide Watch 
... odliczanie dla zdrowszego środowiska

BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI

Trucie dzieci

1 na 12 próbek żywności dla niemowląt sprzedawanej w UE zawiera pozostałości pestycydów. Z tego prawie jedna trzecia narusza europejskie standardy bezpieczeństwa.


Koktajl owocowy

Prawie 25 % próbek żywności badanych w UE jest skażone dwoma lub więcej różnymi pestycydami. Niektóre produkty zawierają aż 8 różnych rodzajów chemikaliów.


Dla obywateli Europy żywność skażona pestycydami stanowi podstawę dziennego wyżywienia.

Według badań przeprowadzonych przez Komisję Europejska w UE prawie połowa zbadanych próbek żywności zawiera pestycydy.


Najczęściej wykrywane pestycydy w żywności w Unii Europejskiej to:

 

 

Pestycyd

Zagrożenie zdrowia

Chlorpyrifos

Neurotoksyna

Imazalil

Uszkadza receptory hormonów

Iprodione

Uszkadza receptory hormonów

Maneb Group

Immunotoksyna

Pirimiphos-methyl

Neurotoksyna

Procymidone

Uszkadza receptory hormonów


Najgorsze kombinacje pestycydów

 

 

 

Pestycyd

Wg WHO

Stwierdzonow w

Aldicarb

‘Ekstremalnie niebezpieczny’

4.8% porów

Parathion

‘Ekstremalnie niebezpieczny’’

1.5% żyta/owsa

Dimethoate

‘Umiarkowanie niebezpieczny’

4% sałaty

Endosulfan

‘Umiarkowanie niebezpieczny’

9% pomidorów

Chlorpyriphos

‘Umiarkowanie niebezpieczny’

16% jabłek


Dzieci są szczególnie wrażliwe na narażenie. Wchłaniają one większą dawkę pozostałości pestycydów w tym co jedzą niż dorośli.





Dodaj do ulubionych Ustaw jako stronę startową