|
||||||||||
KAMPANIA... Pesticide Watch
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI |
Najczęściej
wykrywane pestycydy w żywności w Unii Europejskiej to: |
|
|
|
Pestycyd |
Zagrożenie zdrowia |
Chlorpyrifos |
Neurotoksyna |
Imazalil |
Uszkadza receptory hormonów |
Iprodione |
Uszkadza receptory hormonów |
Maneb Group |
Immunotoksyna |
Pirimiphos-methyl |
Neurotoksyna |
Procymidone |
Uszkadza receptory hormonów |
Najgorsze
kombinacje pestycydów |
||
|
|
|
Pestycyd |
Wg WHO |
Stwierdzonow w |
Aldicarb |
‘Ekstremalnie niebezpieczny’ |
4.8% porów |
Parathion |
‘Ekstremalnie niebezpieczny’’ |
1.5% żyta/owsa |
Dimethoate |
‘Umiarkowanie niebezpieczny’ |
4% sałaty |
Endosulfan |
‘Umiarkowanie niebezpieczny’ |
9% pomidorów |
Chlorpyriphos |
‘Umiarkowanie niebezpieczny’ |
16% jabłek |
|
||||