|
Aktualności |
|
|
Konferencja
podsumowująca projekt „Promocja idei rolnictwa ekologicznego i
agroturystyki
w rolniczych rejonach Polski Południowej
Konferencja
podsumowująca projekt odbyła się 17 września w Krakowie. Wśród
zaproszonych gości znalazły się osoby pracujące na rzecz rozwoju rynków
produktów ekologicznych oraz tradycyjnych w Południowej Polsce:
rolnicy, przetwórcy, doradcy rolni, pracownicy samorządów, powiatowi
lekarze weterynarii, pracownicy sanepidu oraz przedstawiciele
organizacji pozarządowych. |
|
|
Podczas konferencji prof. Artur Granstedt, z organizacji Biodynamic
Research Institute, która jest partnerem projektu, zaprezentował
modelowy przykład sprzedaży bezpośredniej produktów ekologicznych w
Szwecji.
Rolnicy i konsumenci szwedzcy czerpią obopólne korzyści ze
sprzedaży bezpośredniej.
Rolnicy mają zapewniony zbyt swoich produktów
w pobliżu miejsca ich wytworzenia, a konsumenci mają gwarancję wysokiej
jakości produktów, które nabywają.
Wzajemna lojalność powoduje, że
kiedy z jakiegoś powodu (nieurodzaj, złe warunki pogodowe itp.) produkt
jest gorszej jakości producenci informują o tym swoich klientów,
wzajemne zaufanie i pewność źródła pochodzenia produktu jest podstawą
do uczciwej i owocnej wymiany handlowej. |
Maria Staniszewska – koordynator projektu – zaprezentowała projekt:
cele, założenia, zrealizowane działania oraz wnioski, jakie nasuwają
się po kilkuletniej współpracy na rzecz rozwijania rynków lokalnych
produktów ekologicznych w Polsce Południowej.
Do głównych wyzwań
wspierania lokalnej produkcji należy niewątpliwie kwestia sprzedaży
bezpośredniej produktów oraz przetworów. Przetwórstwo mięsa i nabiału
to wyzwanie przed którym stoją rolnicy ekologiczni z Powiatu
Bocheńskiego.
Samorząd terytorialny może pośrednio, swoimi działaniami, wspierać
rozwój lokalnych producentów. Użyczenie miejsca do sprzedaży produktów
na gminnym targowisku, informacja o producentach zamieszczana w
materiałach promocyjnych gminy i inne podobne działania stanowią dobry
przykład współpracy władz samorządowych z rolnikami. |
|
Jednak żadna forma wsparcia nie będzie skuteczna bez zaangażowania się
samych rolników. Oddolne inicjatywy na rzecz rozwoju terenów wiejskich
podejmowane przez producentów żywności, rolników oferujących usługi
agroturystyczne i mieszkańców wsi są odpowiedzią na zidentyfikowany
problem i potrzeby danej społeczności. Oddolne inicjatywy stanowią
często punkt wyjścia do tworzenia projektów wspierających – tak było w
przypadku projektu „Promocja idei rolnictwa (...)”.
Warto podkreślić także, że rozwój produkcji i konsumpcji lokalnej ma
globalne znaczenie. Rozwijając rynki lokalne produktów spożywczych,
zmniejsza się popyt na przemysłowo produkowaną żywność. Przemysłowe
systemy produkcji wpływają negatywnie na środowisko naturalne,
społeczności lokalne zamieszkujące tereny sąsiadujące z fermami ale
także odległe od kilkaset tysięcy kilometrów. Pasze wykorzystywane do
karmienia zwierząt produkuje się z genetycznie modyfikowanych - soi i
kukurydzy – uprawianych przy użyciu ogromnej ilości pestycydów i
nawozów sztucznych w krajach Globalnego Południa. Ludność zamieszkująca
do tej pory tereny przeznaczone teraz pod uprawę soi i kukurydzy masowo
opuszcza swoją ziemię ze względu na zanieczyszczenia gleby i wody
pitnej przez chemię rolną. Olbrzymie areały ziemi, na której do tej
pory uprawiano żywność stanowiącą podstawę wyżywienia miejscowej
ludności przeznacza się do produkcji roślin paszowych.
[AJ]
|
|
|
|
ul.Ziemowita 1 IIIp.
skr.poczt.489
44
- 100 Gliwice
tel/fax
(...) 32 231 85 91
e-mail:
biuro@pkegliwice.pl
strona:
www.pkegliwice.pl
Polski Klub Ekologiczny posiada status
Organizacji
Pożytku Publicznego.
Numer KRS
0000085480.
1%
przekaż
swój
podatek
|
|