|
Aktualności |
|
|
Jakość wody w Gliwicach
notatka ze spotkania
1
czerwca 2010 r. odbyło się dziewiąte i zarazem ostatnie spotkanie z
cyklu „Ekologia w wielkim mieście”. Tematem była jakość gliwickiej
wody. Wykład wprowadzający wygłosił profesor nzw. dr hab. inż. Waldemar
Sawiniak z Politechniki Śląskiej w Gliwicach.
Z przedstawionych przez prof. Sawiniaka wyników badań wynika, że
mieszkańcy Gliwic mogą być spokojni o wodę, która wypływa z ich kranów.
Jest ona bezpieczna zarówno pod względem bakteriologicznym jak i składu
chemicznego. Jedynym mankamentem jest wysoka twardość, łatwa do
zaobserwowania przez jej użytkowników. Osadzający się w czajniku, czy
na armaturze kamień to sole wapnia, nieszkodliwe dla organizmu w
dopuszczalnym stężeniu. Twardość wody jest uciążliwa dla mieszkańców, a
poza tym jest często błędnie uznawana za zanieczyszczenie, dlatego
istnieje tendencja do poszukiwania sposobów na zmniejszenie twardości.
Sposobów na to jest kilka: istnieją metody fizyczno-chemiczne, jednak
ekonomicznie i środowiskowo nieuzasadnione, można też mieszać wodę
czerpaną z ujęć podziemnych z miękką wodą powierzchniową
pochodzącą z sieci GPW, co spowoduje podwyżkę cen dla końcowego
odbiorcy. Możliwe techniczne i ekonomicznie uzasadnione jest
poszukiwanie nowych ujęć wód podziemnych o mniejszej twardości.
Podczas dyskusji zadano pytania dotyczące instalowania filtrów wody w
mieszkaniach oraz radzenia sobie z twardością wody. Należy być
ostrożnym przy używaniu filtrów wody, gdyż zawarty w nich węgiel
aktywowany może stać się siedliskiem bakterii, jeśli zbyt rzadko
wymienia się wkłady. Stosowanie odwróconej osmozy jest niebezpieczne,
gdyż picie wody pozbawionej soli mineralnych wypłukuje makro- i
mikroelementy z organizmu. Pojawił się także wątek niebezpieczeństwa
skażenia wody przez składowisko odpadów w Tarnowskich Górach, jednak
ryzyko jest trudne do oceny.
Polski Klub Ekologiczny rekomenduje używanie naturalnych środków do
usuwania kamienia – w tym wody z octem do usuwania kamienia z czajnika
i innych sprzętów AGD, kamiennego nalotu na armaturze i urządzeniach
sanitarnych. Do prania można stosować orzechy piorące, które zmiękczają
wodę i skutecznie usuwają brud. Pamiętajmy, że wszelkiego rodzaju
zmiękczacze wody, detergenty i środki piorące dostępne na naszym rynku
zawierają fosforany szkodliwe dla środowiska a efekty ich stosowania są
widoczne co roku na wiosnę i latem w wodach stojących – jeziorach
i stawach oraz w Bałtyku, w postaci zakwitów glonów w tym toksycznych
sinic.
Informacje na temat ochrony wód znajdują się tu: http://www.pkegliwice.pl/5.html
[AŻ]
|
|
|
|