|
Aktualności |
|
|
XVI GLIWICKI KIERMASZ ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ
I TRADYCYJNEJ
– Natura, zdrowie, kultura, który odbędzie się
w sobotę 24 września w godzinach 9-17
w hali Ośrodka Sportu Politechniki Śląskiej
w Gliwicach przy ul. Kaszubskiej 28.
WSTĘP WOLNY
Program
Kiermaszu
W ofercie wystawców:
produkty ekologiczne sprzedawane bezpośrednio przez rolników w tym:
wyroby wędliniarskie, produkty zbożowe, nabiał, warzywa i owoce,
soki, konfitury, miody, owoce runa leśnego w tym grzyby, rękodzieło,
kosmetyki produkowane z naturalnych składników.
Program:
warsztaty racjonalnego żywienia, degustacje, pokazy filmów, wystawa grzybów, warsztaty plastyczne dla najmłodszych
9.00-17.00
|
Sprzedaż produktów ekologicznych i tradycyjnych i wystawa grzybów
|
10.00-16.00
|
Skąd się bierze żywność? Warsztaty plastyczne dla dzieci prowadzone z wykorzystaniem różnych technik plastycznych
|
10.00 -16.00
|
Zapomniane zalety kasz i roślin strączkowych stoisko informacyjno-degustacyjne
|
10.00-11.30
|
Przez żołądek do zdrowia – zalety produktów ekologicznych. Wykład połączony z dyskusją
|
12.00-13.30
|
Przemysł spożywczy – dokąd zmierzamy? Pokaz filmu „Drobiowe szaleństwo” połączony z dyskusją
|
13.30-14.30
|
Zapomniane zalety kasz i roślin strączkowych. Wykład połączony z dyskusją
|
14.30-15.30
|
Grzyby w lesie i na talerzu. Wykład połączony z dyskusją
|
15.00-16.30
|
Opowieść o grzybach. Pokaz filmu dla dzieci i wspólne gotowanie zupy grzybowej
|
15.30-17.00
|
Lokalny rynek produktów ekologicznych na Śląsku – jak kupować bezpośrednio od rolnika? Prezentacja połączona z dyskusją
|
Kiermasz jest
dofinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach III Schematu Pomocy
Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013
(Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa
Inwestująca w Obszary Wiejskie), Programu EuropeAid oraz Programu
Regionu Morza Bałtyckiego 2007-2013.
[AŻ]
|
|
|
|