Aktualności

Produkcja lokalnej żywności a suwerenność żywnościowa
- relacja z kiermaszu


Organizowany przez nas kiermasz ekologiczny to impreza, która skupia przede wszystkim lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz konsumentów. Wydarzeniu co roku towarzyszą warsztaty dotyczące istotnych kwestii związanych z produkcją żywności. W tym roku odbyły się warsztaty poświęcone suwerenności żywnościowej krajów Globalnego Południa połączone z projekcją filmu „Drobiowe szaleństwo”, który dobrze obrazuje sytuację drobnych rolników z krajów rozwijających się, którzy muszą stawiać czoła wielkim agrokorporacjom.

Wynik tej niesprawiedliwej „gry” jest z góry przesądzony. Większość rodzinnych gospodarstw upada, a te, które zostają nie mają racji bytu w dłuższej perspektywie. Dzieje się tak za sprawą braku odpowiednich mechanizmów obronnych rodzimej produkcji tych państw ale także przez naciski Międzynarodowej Organizacji Handlu, Unii Europejskiej i Banku Światowego prowadzące do otwarcia rynków i swobodnej wymiany handlowej pomiędzy krajami. Nie trzeba przekonywać, że dotowane rolnictwo, z którym mamy do czynienia w Unii Europejskiej, czy Stanach Zjednoczonych ma miażdżącą przewagę nad rolnictwem krajów rozwijających się. Podczas warsztatów dyskutowano na temat działań, jakie można podejmować, aby poprawić tę niesprawiedliwą sytuację, której wynikiem jest głód i cierpienie miliardów ludzi na świecie.

Uczestnicy zauważyli, że oprócz działań rzeczniczych prowadzonych na poziomie krajowym i międzynarodowym ważne jest podnoszenie świadomości na temat sytuacji, jaka ma miejsce w oddalonych od nas o tysiące kilometrów krajach. Kolejnym ważnym elementem rozmowy było zwrócenie uwagi na konieczność rozwijania rynków lokalnych dla produktów żywnościowych w odpowiedzi na globalizację obrotem żywnością. Tu najważniejszą rolę odgrywają sami konsumenci, którzy poprzez kupno danego towaru wspierają określony sposób produkcji żywności – dotyczy to zarówno krajów rozwiniętych jak i rozwijających się, z tą jednak różnicą, że w tych drugich czynnik niskiej ceny jest decydujący. Świat jest jedną całością i działa na zasadzie naczyń połączonych, powinniśmy zdawać sobie sprawę, że problem głodu to globalna odpowiedzialność i  konieczność zadbania o przestrzeganie podstawowych praw człowieka.
[AŻ]

Więcej na temat suwerenności żywnościowej znajdziesz tu:

Broszura Prawo do żywności...

Broszura Na rzecz spójności polityk europejskich...


XVI GLIWICKI KIERMASZ ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ I TRADYCYJNEJ – Natura, zdrowie, kultura został
objęty Honorowym Patronatem Marszałka Województwa oraz Starosty Gliwickiego. Impreza organizowana
jest na zasadach non-profit.

Kiermasz jest dofinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach III Schematu Pomocy Technicznej Programu
Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 (Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie), Programu EuropeAid oraz Programu Regionu Morza Bałtyckiego 2007-2013.





kiermasz loga



Kampania WYŻYWIĆ ŚWIAT prowadzona w ramach projektu „Przeciwko głodowi – bądźmy konsekwentni!”
realizowana jest w Polsce przez Polski Klub Ekologiczny Koło Miejskie w Gliwicach wspólnie z Polską Zieloną Siecią.  Koordynowany jest przez Francuski Komitet na Rzecz Solidarności Międzynarodowej. Organizacjami wspierającymi kampanię są:  Polska Akcja Humanitarna (PAH), europejska sieć EUROSTEP, Evert Vermeer Stichting (Holandia), COSPE i Terra Nuova (Włochy), Germanwatch (Niemcy), SOS Faim (Belgia i Luksemburg).

Projekt jest dofinansowany ze środków Unii Europejskiej.


O nas

Zarząd

Kontakt

Aktualności

Projekty

Publikacje

Wspierają nas

Współpraca

Raporty z działalności

Raporty finansowe

ul.Ziemowita 1 IIIp.

skr.poczt.489
44 - 100 Gliwice
tel/fax (...) 32 231 85 91
 
e-mail:
biuro@pkegliwice.pl
strona:
www.pkegliwice.pl