|
Aktualności |
|
|
Produkcja lokalnej żywności a suwerenność żywnościowa
- relacja z kiermaszu
Organizowany
przez nas kiermasz ekologiczny to impreza, która skupia przede
wszystkim lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz
konsumentów. Wydarzeniu co roku towarzyszą warsztaty dotyczące
istotnych kwestii związanych z produkcją żywności. W tym roku odbyły
się warsztaty poświęcone suwerenności żywnościowej krajów Globalnego
Południa połączone z projekcją filmu „Drobiowe szaleństwo”, który
dobrze obrazuje sytuację drobnych rolników z krajów rozwijających się,
którzy muszą stawiać czoła wielkim agrokorporacjom.
Wynik tej niesprawiedliwej „gry” jest z góry przesądzony. Większość
rodzinnych gospodarstw upada, a te, które zostają nie mają racji bytu w
dłuższej perspektywie. Dzieje się tak za sprawą braku odpowiednich
mechanizmów obronnych rodzimej produkcji tych państw ale także przez
naciski Międzynarodowej Organizacji Handlu, Unii Europejskiej i Banku
Światowego prowadzące do otwarcia rynków i swobodnej wymiany handlowej
pomiędzy krajami. Nie trzeba przekonywać, że dotowane rolnictwo, z
którym mamy do czynienia w Unii Europejskiej, czy Stanach Zjednoczonych
ma miażdżącą przewagę nad rolnictwem krajów rozwijających się. Podczas
warsztatów dyskutowano na temat działań, jakie można podejmować, aby
poprawić tę niesprawiedliwą sytuację, której wynikiem jest głód i
cierpienie miliardów ludzi na świecie.
Uczestnicy zauważyli, że oprócz działań rzeczniczych prowadzonych na
poziomie krajowym i międzynarodowym ważne jest podnoszenie świadomości
na temat sytuacji, jaka ma miejsce w oddalonych od nas o tysiące
kilometrów krajach. Kolejnym ważnym elementem rozmowy było zwrócenie
uwagi na konieczność rozwijania rynków lokalnych dla produktów
żywnościowych w odpowiedzi na globalizację obrotem żywnością. Tu
najważniejszą rolę odgrywają sami konsumenci, którzy poprzez kupno
danego towaru wspierają określony sposób produkcji żywności – dotyczy
to zarówno krajów rozwiniętych jak i rozwijających się, z tą jednak
różnicą, że w tych drugich czynnik niskiej ceny jest decydujący. Świat
jest jedną całością i działa na zasadzie naczyń połączonych, powinniśmy
zdawać sobie sprawę, że problem głodu to globalna odpowiedzialność
i konieczność zadbania o przestrzeganie podstawowych praw
człowieka.
[AŻ]
Więcej na temat suwerenności żywnościowej znajdziesz tu:
Broszura Prawo do żywności...
Broszura Na rzecz spójności polityk europejskich...
XVI GLIWICKI KIERMASZ ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ I TRADYCYJNEJ – Natura,
zdrowie, kultura został
objęty Honorowym Patronatem Marszałka
Województwa oraz Starosty Gliwickiego. Impreza organizowana
jest na
zasadach non-profit.
Kiermasz jest
dofinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach III Schematu Pomocy
Technicznej Programu
Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013
(Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa
Inwestująca w Obszary Wiejskie), Programu EuropeAid oraz Programu
Regionu Morza Bałtyckiego 2007-2013.
Kampania WYŻYWIĆ ŚWIAT prowadzona w ramach projektu „Przeciwko
głodowi – bądźmy konsekwentni!”
realizowana jest w Polsce
przez Polski Klub Ekologiczny Koło Miejskie w Gliwicach wspólnie
z Polską Zieloną Siecią. Koordynowany jest przez Francuski
Komitet na Rzecz Solidarności Międzynarodowej. Organizacjami
wspierającymi kampanię są: Polska Akcja Humanitarna (PAH),
europejska sieć EUROSTEP, Evert Vermeer Stichting (Holandia), COSPE i
Terra Nuova (Włochy), Germanwatch (Niemcy), SOS Faim (Belgia i
Luksemburg).
Projekt jest dofinansowany ze środków Unii
Europejskiej.
|
|
|
|