|
Aktualności |
|
|
Relacja z konferencji
ŚWIATOWY KRYZYS ŻYWNOŚCIOWY
Spójność
Wspólnej Polityki Rolnej i innych polityk Unii Europejskiej w
zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego krajów Globalnego
Południa
Warszawa, 8-9 grudnia 2011
Pałac Kultury i Nauki, Sala Rudniewa, Plac Defilad 1
Patronat Honorowy: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki
Konferencja,
która odbyła się 8 grudnia w Warszawie była próbą odpowiedzi na
pytanie, czy Unia Europejska, poprzez swoje polityki może ograniczyć
negatywny wpływ na rolnictwo i rynki lokalne krajów rozwijających się i
skutecznie wesprzeć te kraje w walce z głodem.
Obecnie mamy do czynienia z olbrzymią dysproporcją sił – z jednej
strony mechanizmy wsparcia produkcji rolnej oraz handlu, wypracowywane
przez ponad wieku w Europie, ale także „wielcy gracze” jak Stany
Zjednoczone, Brazylia, Argentyna – z drugiej strony – słabe,
niestabilne gospodarki państw rozwijających się, które nie utworzyły do
tej pory skutecznych mechanizmów wspierających rodzimą produkcję i
dystrybucję żywności. Sytuację pogarsza jeszcze kryzys gospodarczy,
który wyzwala narodowy egoizm. Na arenie międzynarodowej pojawiają się
hasła ograniczenia zaangażowania UE w pomoc dla krajów Globalnego
Południa. Podczas konferencji poruszono także kwestię bezpieczeństwa
żywnościowego samej Unii Europejskiej – jako importer netto, kraje UE
również narażone są na niestabilność żywnościową.
Wspólna Polityka Rolna przyczyniła się do znacznego ograniczenia liczby
niewielkich, zrównoważonych gospodarstw, produkujących żywność na
potrzeby rynków lokalnych. Globalizacja produkcji żywności niesie za
sobą olbrzymie niebezpieczeństwo spekulacji cenowych, z którymi mamy
obecnie do czynienia.
W dyskusji uczestniczyli zaproszeni paneliści – miedzy innymi ambasador
Luksemburga przy ONZ w Genewie Jean Feyder, przedstawiciele Parlamentu
Europejskiego: Gabiele Zimmer i Janusz Wojciechowski, Andrzej Gąsowski
– I Radca w Wydziale Rolnictwa i Rybactwa Stałego Przedstawicielstwa RP
przy UE w Brukseli, Senator RP – Jerzy Chróścikowski, Sebastien
Bainville – pracownik naukowy SupAgro, Mute Schimpf z Friends of the
Earth Europe oraz przedstawiciele organizacji rolniczych z
Afryki – Nadjirou Sall i Leopold Lokossou i Polski – Mieczysław
Babalski.
Podczas warsztatów, które odbyły się w drugiej części dnia zwrócono
uwagę na przewartościowanie jakie nastąpiło w rolnictwie. Rolnictwo
coraz rzadziej służy produkcji żywności a coraz częściej traktowane
jest jako biznes. Ziemia jest w posiadaniu dużych korporacji, dla
których najważniejszy jest zysk.
Bez gruntownych reform WPR, idących w kierunku wsparcia zrównoważonego
rolnictwa, w którym to człowiek jest najwyższą wartością oraz wsparcia
krajów Globalnego Południa w rozwijaniu własnych mechanizmów rolnych,
walka z głodem jest skazana na porażkę oznaczającą cierpienie i śmierć
milionów ludzi.
Do pobrania:
- prezentacja World food crisis - PDF
- prezentacja Feeding the world: factory or family farming? - PDF
- prezentacja How could the EU policies better support food security... - PDF
- prezentacja Qu’est-ce que la cohérence des politiques avec le développement? - PDF
- prezentacja Quels institutions et outils - PDF
- prezentacja Free trade, EU and US subsidies and its impact on food security... - PDF
Konferencja jest częścią projektu “Against hunger – let’s be coherent!”
współfinansowanego przez Unię Europejską
|
|
|
|