|
Aktualności |
|
|
Warsztaty dla rolników
na temat suwerenności żywnościowej
W
marcu w Biadaczu, Lipnicy Górnej oraz Słubicach odbyły się warsztaty
dla rolników poświęcone tematyce suwerenności żywnościowej.
Zainteresowanie tematem wśród słuchaczy było bardzo duże.
Współczesna produkcja rolna niepokojąco odeszła od zrównoważonego
korzystania z zasobów naturalnych oraz dobrej praktyki rolnej. Powoduje
to olbrzymie, negatywne skutki zarówno w skali lokalnej jak i
globalnej. Co więcej, problem zagrożenia dla suwerenności
żywnościowej nie dotyczy wyłącznie krajów rozwijających się, co
zauważyli sami słuchacze. Co raz częściej europejscy rolnicy borykają
się ze skutkami uprzemysłowienia rolnictwa – część z nich daje się
złapać w pułapkę kontraktacji całości swojej produkcji, co uzależnia
ich od jednego, dużego odbiorcy a ich los od koniunktury na rynkach
światowych. W skali globalnej problem jest jeszcze bardziej dotkliwy –
postępująca degradacja środowiska, grabież ziemi, eksport dotowanej,
produkowanej na skalę przemysłową żywności, niszczący rynki lokalne, a
przez to powodujący bankructwo drobnych rolników, łamanie praw
człowieka, głód – to wszystko cena, jaką płacą społeczności krajów
Globalnego Południa za błędnie pojmowaną wolność rynkową. Z tymi
negatywnymi zjawiskami walczy społeczeństwo obywatelskie – zrzeszone w
organizacjach pozarządowych zajmujących się prawami człowieka,
ekologią, rzecznictwem oraz organizacje rolnicze z krajów Północy i
Południa.
Dyskusja dotyczyła możliwości włączenia się polskich rolników w
działania. Jednym z nich jest możliwość przyłączenia się do Via
Campesina – międzynarodowego ruchu rolników i osób zaangażowanych w
działania na rzecz suwerenności żywnościowej i zrównoważonej produkcji
rolnej. W warsztatach wzięło udział ponad 80 osób.
[AJ]
|
|
|
|