|
Aktualności |
|
|
Kolejna
edycja kiermaszu za nami
31
sierpnia 2013 r. odbył się XVIII Gliwicki Kiermasz Żywności
Ekologicznej i Tradycyjnej – Natura, zdrowie, kultura oraz towarzyszący
mu Festiwal Filmowy SMAKI(i) EKOLOGII. Do Gliwic przyjechali producenci
żywności ekologicznej z całej Polski. Choć w tym roku kiermasz odbył
się wcześniej, niż zazwyczaj, to jednak frekwencja zarówno wystawców,
jak i konsumentów dopisała.
Z naszych szacunków wynika, że kiermasz odwiedziło 2100 osób, a
festiwal 100 widzów. Wśród oferty wystawców znalazły się ekologiczne
warzywa, owoce, nabiał, produkty pszczele, wędliny, ryby i wiele
innych. Podczas przygotowanych dla odwiedzających warsztatów można było
dowiedzieć się więcej na temat racjonalnego odżywiania oraz Diety dla
Bałtyku.
Na zakończenie imprezy odbył się konkurs wiedzy o rolnictwie
ekologicznym dla konsumentów.
Celem kiermaszu jest zwiększenie świadomości na temat zrównoważonej
produkcji rolnej i wspieranie tej produkcji poprzez budowanie
bezpośrednich powiązań pomiędzy rolnikami i konsumentami, promowanej
przez projekt BERAS Implementation.
W kinie AMOK natomiast wyświetlano filmy związane z produkcją żywności,
w programie znalazł się film dla najmłodszych, dwa dokumenty oraz
fabuła.
Kiermasz organizowany jest na zasadach non-profit, dzięki wsparciu
finansowemu uzyskanemu na ten cel przez naszą organizację z różnych
źródeł.
W tym roku kiermasz został dofinansowany ze środków Unii Europejskiej
poprzez Krajową Sieć Obszarów Wiejskich oraz Program Regionu Morza
Bałtyckiego 2007-2013 w ramach projektu BERAS Implementation.
|
|
|
|
|