Aktualności

Dieta dla mieszkańców
Regionu Morza Bałtyckiego


W dniach 5-12 maja 2013 r. w Kopalinie w gminie Choczewo odbyły się Warsztaty Grundtviga pod tytułem „Dieta dla mieszkańców Regionu Morza Bałtyckiego” (ang. Diet for Citizens Baltic Sea Region) zorganizowane przez Polski Klub Ekologiczny Koło Miejskie w Gliwicach.

foto1
foto2

W warsztatach wzięło udział 16 osób pochodzących z  Estonii,  Łotwy,  Litwy,  Szwecji,  Finlandii  i Niemiec. Celem warsztatów było poznanie zwyczajów kulinarnych oraz panujących modeli żywieniowych mieszkańców krajów Regionu Morza Bałtyckiego, a także zaprezentowanie koncepcji Diety dla mieszkańców Regionu Morza Bałtyckiego, która przyczynia się do ograniczenia negatywnego wpływu produkcji żywności na stan Bałtyku. Nasze nawyki żywieniowe oraz coraz bardziej dominujący we współczesnym świecie przemysłowy sposób produkcji żywności, w znaczącym stopniu przyczyniają się do zjawiska eutrofizacji Bałtyku i zaniku tradycyjnych powiązań pomiędzy rolnikami i konsumentami. Warsztaty prezentowały zarówno tradycje poszczególnych narodów związane z kulinariami, jak i alternatywę dla przemysłowego sposobu wytwarzania żywności, jakim jest rolnictwo zrównoważone z zamkniętym obiegiem substancji odżywczych – tzw. ERA (Ecological Recykling Agriculture).
 
W tracie warsztatów przewidziano dwa wyjazdy. Pierwszy do gospodarstwa ekologicznego Jacka Plotty w Trzcińsku, wdrażającego system ERA, gdzie zasadę rolnictwa z zamkniętym obiegiem substancji odżywczych wyjaśnił prof. Józef Tyburski. Drugi wyjazd zorganizowany został do Stacji Morskiej Instytutu Oceanografii Uniwersytetu Gdańskiego na Helu, w którym jej dyrektor - prof. Krzysztof Skóra zaprezentował zagrożenia związane z zanieczyszczeniem Bałtyku oraz pracę stacji na rzecz zachowania ekosystemu Bałtyku i ratowania flory i fauny naszego morza. Program warsztatów obejmował prezentację tradycyjnych potraw krajów, z których pochodzili uczestnicy oraz Polski.

Dwa dni poświęcono na zaprezentowanie kuchni wegetariańskiej oraz makrobiotycznej.
Warsztaty w tym temacie poprowadził Kazimierz Kłodawski – makrobiotyk z wieloletnim doświadczeniem. Oprócz typowo kulinarnych warsztatów przeprowadzone zostały zajęcia na temat społecznych i psychologicznych aspektów odżywiania – tę część przygotowała i poprowadziła Danuta Bener. Nie zabrakło oczywiście czasu na wspólne biesiadowanie i poznanie zwyczajów panujących przy stołach uczestników oraz prezentację kaszubskiej kuchni i kultury.

Organizatorzy zadbali również o codzienny kontakt z naturą i aktywność fizyczną uczestników. Atmosfera  panująca  podczas  wszystkich  dni  warsztatowych  była  wyjątkowa,  a osoby,  które wzięły udział w warsztatach deklarują chęć dalszego zgłębiania  tematu  zrównoważonej  produkcji  i konsumpcji żywności.


[AJ]

logo



O nas

Zarząd

Kontakt

Aktualności

Projekty

Publikacje

Wspierają nas

Współpraca

Raporty z działalności

Raporty finansowe

ul.Ziemowita 1 IIIp.

skr.poczt.489
44 - 100 Gliwice
tel/fax (...) 32 231 85 91
 
e-mail:
biuro@pkegliwice.pl
strona:
www.pkegliwice.pl