|
Aktualności |
|
|
Dieta
dla mieszkańców
Regionu Morza Bałtyckiego
W
dniach 5-12 maja 2013 r. w Kopalinie w gminie Choczewo odbyły się
Warsztaty Grundtviga pod tytułem „Dieta dla mieszkańców Regionu Morza
Bałtyckiego” (ang. Diet for Citizens Baltic Sea Region) zorganizowane
przez Polski Klub Ekologiczny Koło Miejskie w Gliwicach.
|
|
W warsztatach wzięło udział 16 osób pochodzących z Estonii,
Łotwy,
Litwy, Szwecji, Finlandii i Niemiec. Celem warsztatów
było poznanie
zwyczajów kulinarnych oraz panujących modeli żywieniowych mieszkańców
krajów Regionu Morza Bałtyckiego, a także zaprezentowanie koncepcji
Diety dla mieszkańców Regionu Morza Bałtyckiego, która przyczynia się
do ograniczenia negatywnego wpływu produkcji żywności na stan Bałtyku.
Nasze nawyki żywieniowe oraz coraz bardziej dominujący we współczesnym
świecie przemysłowy sposób produkcji żywności, w znaczącym stopniu
przyczyniają się do zjawiska eutrofizacji Bałtyku i zaniku tradycyjnych
powiązań pomiędzy rolnikami i konsumentami. Warsztaty prezentowały
zarówno tradycje poszczególnych narodów związane z kulinariami, jak i
alternatywę dla przemysłowego sposobu wytwarzania żywności, jakim jest
rolnictwo zrównoważone z zamkniętym obiegiem substancji odżywczych –
tzw. ERA (Ecological Recykling Agriculture).
W tracie warsztatów przewidziano dwa wyjazdy. Pierwszy do gospodarstwa
ekologicznego Jacka Plotty w Trzcińsku, wdrażającego system ERA, gdzie
zasadę rolnictwa z zamkniętym obiegiem substancji odżywczych wyjaśnił
prof. Józef Tyburski. Drugi wyjazd zorganizowany został do Stacji
Morskiej Instytutu Oceanografii Uniwersytetu Gdańskiego na Helu, w
którym jej dyrektor - prof. Krzysztof Skóra zaprezentował zagrożenia
związane z zanieczyszczeniem Bałtyku oraz pracę stacji na rzecz
zachowania ekosystemu Bałtyku i ratowania flory i fauny naszego morza.
Program warsztatów obejmował prezentację tradycyjnych potraw krajów, z
których pochodzili uczestnicy oraz Polski.
Dwa dni poświęcono na zaprezentowanie kuchni wegetariańskiej oraz
makrobiotycznej.
Warsztaty w tym temacie poprowadził Kazimierz Kłodawski – makrobiotyk z
wieloletnim doświadczeniem. Oprócz typowo kulinarnych warsztatów
przeprowadzone zostały zajęcia na temat społecznych i psychologicznych
aspektów odżywiania – tę część przygotowała i poprowadziła Danuta
Bener. Nie zabrakło oczywiście czasu na wspólne biesiadowanie i
poznanie zwyczajów panujących przy stołach uczestników oraz prezentację
kaszubskiej kuchni i kultury.
Organizatorzy zadbali również o codzienny kontakt z naturą i aktywność
fizyczną uczestników. Atmosfera panująca podczas
wszystkich dni
warsztatowych była wyjątkowa, a osoby, które
wzięły udział w
warsztatach deklarują chęć dalszego zgłębiania tematu
zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności.
[AJ]
|
|
|
|
|