|
Aktualności |
|
|
Zioła przeciw zimowym chorobom cz.1
Zima
to niezmiennie okres wzmożonego występowania chorób infekcyjnych. Chory
w rodzinie to również duże ryzyko zachorowania dla pozostałych osób.
Gdy piętrzą się trudności w przyjęciu do lekarza, a równocześnie liczne
firmy farmaceutyczne zasypują ofertą leków bez recepty, warto sięgnąć
do potwierdzonych wieloletnim doświadczeniem zielarskich metod
ustrzegania się przed zachorowaniem, aby cieszyć się zdrowiem i nie
nabijać kieszeni producentom mniej lub bardziej szkodliwych
farmaceutyków.
Uznanym i potwierdzonym licznymi badaniami sposobem zapobiegania
infekcjom poprzez zwiększenie odporności organizmu jest zażywanie
dużych ilości witaminy C. Pod względem chemicznym jest ona związkiem o
charakterze kwasu nazwanego askorbinowym, wytwarzanym przez rośliny i
większość zwierząt. Nie jest ona jednak
wytwarzana przez organizm człowieka i musi być
dostarczana w pożywieniu. Zapotrzebowanie dzienne osoby dorosłej na tą
witaminę wynosi 50 – 100 mg. Jest ona niezbędna do prawidłowego
przebiegu metabolizmu, uczestnicząc w wielu podstawowych reakcjach
biochemicznych, a jej brak jest sprawcą ciężkiej choroby – szkorbutu (
gnilca ), która nie leczona prowadzi do śmierci. Ze względu na jej
powszechność w pożywieniu, w normalnej diecie nie spotyka się tak
poważnych jej niedoborów.
Wszechstronna jest rola witaminy C w organizmie człowieka.
Ta najbardziej znana z praktycznego punktu widzenia to udział w
wytwarzaniu i działaniu przeciwciał, będących składnikami systemu
odpornościowego, odpowiedzialnymi za wykrywanie i
unieszkodliwianie czynników zakaźnych. Jednak równie znamienna jest jej
rola anty- oksydacyjna. Jest to związane z udziałem w procesach
oddychania tkankowego i neutra- lizowaniem tzw. wolnych rodników
tlenowych, które nieustannie tworzą się w komórkach w różnych reakcjach
metabolicznych i uszkadzają tkanki wszystkich narządów. Dzięki temu
opóźnia ona procesy starzenia i pełni rolę ochroną przed procesami
miażdżycotwórczymi, prowadzącymi do poważnych schorzeń serca i układu
krążenia.
Badania przeprowadzone przez dr Matthiasa Ratha dowiodły, że
długotrwałe (co najmniej wielomiesięczne) przyjmowanie dużych dawek tej
witaminy może całkowicie cofnąć wczesne zmiany miażdżycowe w tętnicach
i zmniejszyć bardziej zaawansowane. Jest ona tym samym jedyną aktualnie
znaną substancją leczącą miażdżycę. Witamina C odgrywa także rolę w
bio- syntezie kolagenu oraz utrzymaniu elastyczności drobnych naczyń
włosowatych. Ma również udział w regulacji
wydzielania hormonów odpowiedzialnych m.in. za
stres (kortykosterydów) i procesach krzepliwości krwi. Jej
rola w procesach fizjologicznych z pewnością nie jest jeszcze do końca
poznana.
|
Kwas
askorbinowy tworzy się w roślinach jako pochodna cukrowców. Występuje
on u roślin powsze- chnie, jednak z różną ilością. Znaczne ilości tej
wita- miny zawierają owoce rokitnika (Hippophaë rhamnoides).
Jest
to gatunek niskiego drzewa lub krzewu z rodziny oliwnikowatych
(Elaeagnaceae) o srebrnozielonych, podłużnych liściach, występujący w
Polsce w stanie naturalnym na wydmach nadmorskich, gdzie podlega
całkowitej ochronie. Jest jednocześnie powszechnie sadzony na terenach
miejskich i
w przydomowych ogrodach. Jego żółtopomarańczowe owoce mają cierpki smak
i dostarczają surowca do produkcji równie cierpkiego soku i
wartościowego oleju. Zawartość w nich witaminy C wykazuje znaczne
różnice w zależności od rejonu pochodzenia tej rośliny. Owoce
pochodzące z siedlisk nadmorskich zawierają ok. 100 – 300 mg na 100g,
natomiast pochodzące z rejonów górskich Europy wielokrotnie więcej, do
ponad 1000 mg.
|
Czytaj więcej - pdf, Czytaj więcej - doc
W artykule wykorzystano zdjęcia:
Rokitnik
Dzika róża, gałązka z owocami
Róża pomarszczona
Lebiodka pospolita
Berberys Thunberga
Aktinidia ostrolistna
Pierwiosnek lekarski
Autor artykułu: Małgorzata
|
|
|
|
|