|
Aktualności |
|
|
Zrównoważone społeczeństwo zlewni Bałtyku
Dobiega
końca projekt BEARS Implementation. Wypracowane w nim rozwiązania
przyczyniające się do poprawy stanu Bałtyku poprzez ograniczenie
zanieczyszczenia pochodzącego z rolnictwa są wdrażane w kilkudziesięciu
gospodarstwach w Polsce i krajach, których rzeki wpadają do Bałtyku.
Działania mające na celu zintegrowanie i wzmocnienie kompetencji ludzi
działających na rzecz rozwoju zrównoważonej produkcji, przetwórstwa i
dystrybucji żywności przynoszą już wymiernie korzyści. Jednym z ważnych
założeń projektu było budowanie tzw. Sustainable Food Societies, co
można przetłumaczyć, jako zrównoważone żywnościowo społeczeństwo i choć
nazwa ta brzmi dosyć skomplikowanie to idea, która za nią stoi jest
prosta i zgodna z naturalnymi potrzebami człowieka.
Jest to prawo ludzi do spożywania żywności wytworzonej w sposób
naturalny, z zachowaniem szacunku dla pracy ludzkiej i środowiska.
Konsument kupujący żywność powinien mieć świadomość, w jaki sposób
została ona wytworzona, za co tak naprawdę płaci i co otrzymuje w
zamian. Sprzedaż produktów bezpośrednio przez rolnika jest najlepszym
sposobem nawiązywania trwałych relacji z klientem, który kupując nie
tylko nabywa sam produkt, ale otrzymuje gwarancję jego pochodzenia i
jakości. Kupowanie produktów w gospodarstwie jest niewątpliwie jedną z
najbardziej pożądanych relacji rolnik-konsument, jednak wiążą się z nią
pewne niedogodności, takie jak odległość gospodarstwa od miasta, inny
tryb pracy rolnika i konsumenta, czy brak możliwości dojazdu do
gospodarstwa przez osoby nie posiadające własnego środka transportu.
Coraz bardziej popularne w naszym kraju są paczki od rolnika, które
dostarczane są do konsumentów. W tym przypadku również skracamy łańcuch
pośredników, dzięki czemu korzyści mają zarówno rolnicy, jak i
konsumenci, ale to rozwiązanie wiąże się z pewnymi ograniczeniami –
przede wszystkim najczęściej wyklucza osoby, które nie posługują się
komputerem.
Kolejnym sposobem na budowanie wzajemnych relacji rolnik-konsumet są
kiermasze ekologiczne i bazary z żywnością ekologiczną. W Polsce mamy
kilka miejsc tego typu, jedne odbywają się regularnie, inne raz na
jakiś czas. Przykładem jest tu Gliwicki Kiermasz Żywności Ekologicznej
i Tradycyjnej – Natura, zdrowie, kultura. Kiermasz jest organizowany
przez Polski Klub Ekologiczny na zasadach non-profit, co oznacza, że
PKE nie czerpie z niego zysków. Możliwe jest to dzięki środkom
finansowym pozyskanym przez PKE z różnych źródeł – głównie z Unii
Europejskiej. Rolnicy przyjeżdżający na kiermasz z całej Polski
sprzedają swoje produkty konsumentom, którzy czekają na ten dzień cały
rok. Kiermasz gromadzi najwięcej rolników prowadzących swoje
gospodarstwa w systemie z zamkniętym obiegiem substancji odżywczych ERA
(Ecological Recykling Agriculture). Jest to miejsce nieco odmienne od
bazaru ekologicznego, gdyż tu poza możliwością kupna produktów, można
wziąć udział w warsztatach dla konsumentów na temat racjonalnego
żywienia, sposobów produkcji żywności i wpływu tej produkcji na
środowisko. Konsumenci mają możliwość świadomego uczestniczenia w
budowaniu społeczeństwa zrównoważonego żywnościowo.
Projekt BERAS Implementation miał za zadanie zainicjować i wesprzeć
proces pozytywnych zmian w świadomości i działaniu – zarówno rolników,
jak i konsumentów i tak się stało.
Dalsza praca w tym zakresie jest konieczna i będzie możliwa dzięki
wypracowanym przez działania projektowe narzędziom – takim jak Centra
Informacji BERAS w Tarnogrodzie, Biadaczu Kamienisko, Trzcińsku,
Juchowie, Łabiszynie i Pokrzydowie, podręcznikom dla rolników i
przetwórców oraz przede wszystkim ludziom pracującym na rzecz rozwoju
rynku produktów ekologicznych w Polsce.
[AJ]
|
|
|
|
|