|
Aktualności |
|
|
Klimat dla rolników
Polski
Klub Ekologiczny i Fundacja Transformacja byli partnerami
organizowanych przez Polską Zieloną Sieć warsztatów Klimat dla rolników
- rolnictwo a zmiany klimatu, które odbyły się w dniach 27-28 lutego
2014 r. w Krakowie.
Warsztaty są częścią projektu Klimat dla
rolników,
dofinansowanego ze środków NFOŚiGW i UE, którego celem jest stworzenie
przestrzeni do dyskusji i pogłębiania wiedzy na temat zależności
pomiędzy rolnictwem a zmianami klimatu, wypracowanie rekomendacji i
rozwiązań, które będą rozpowszechniane jako tzw. dobre praktyki na
terenach wiejskich oraz promowanie zrównoważonego rolnictwa. W
warsztatach wzięło udział ponad 40 osób zaangażowanych w rozwój terenów
wiejskich, wspieranie rolnictwa przyjaznego środowisku i ludziom, a
także budowanie bezpośrednich relacji pomiędzy rolnikami i
konsumentami.
|
Pierwszy
dzień warsztatów poświęcony był działaniom, jakie mogą być
prowadzone przez rolników w celu ograniczenia negatywnego wpływu na
środowisko i wsparcia pozytywnych zmian na terenach wiejskich.
Uczestników do tematu
wprowadziła Emilia Ślimko, koordynatorka
kampanii, omawiając kwestie związane ze sposobami produkcji żywności
oraz międzynarodowymi zależnościami wynikającymi z globalizacji
rolnictwa. Często nie zdajemy sobie sprawy, jak sposób wytworzenia
żywności, ale także nasze zachowania konsumenckie wpływają na
otaczający nas świat i to zarówno w skali lokalnej jak i globalnej.
Łukasz Nowacki z Fundacji Transformacja przybliżył uczestnikom dobre
praktyki w zarządzaniu glebą w kontekście przeciwdziałania
konsekwencjom zmian klimatu. Prezentowane przez niego założenia
projektowania permakulturowego, w którym to dbanie o jakość gleby
stanowi bazę do dalszych działań, wzbudziły w uczestnikach żywe
zainteresowanie. |
Maria Staniszewska z Polskiego Klubu Ekologicznego przedstawiła
propozycje wsparcia Unii Europejskiej dla zrównoważonych gospodarstw w
ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Józef Michałek z Tatrzańsko-Beskidzkiej Spółdzielni Producentów
Gazdowie wprowadził uczestników w klimat Redyku Karpackiego -
tradycyjnej wędrówki pasterzy z owcami przez tereny państw karpackich:
Rumunii, Ukrainy, Polski, Słowacji i Czech. Wypas i
wędrówka owiec w Karpatach ma nie tylko znaczenie kulturowe, ale służy
zachowaniu bioróżnorodności, krajobrazu, stanowi źródło utrzymania -
zarówno w sposób bezpośredni - hodowla owiec, jak i pośredni - sprzedaż
produktów regionalnych, rozwój turystyki, a także przyczynia się do
integracji społeczności pasterskich w górach.
|
Drugiego dnia warsztatów miały miejsce prezentacje przykładów
współpracy rolników z organizacjami pozarządowymi i konsumentami.
Rafał Serafin i Małgorzata Rudnika z Fundacji Partnerstwo dla
Środowiska przedstawili projekt Produkt Lokalny Małopolska, mający na
celu wzmacnianie potencjału dostaw i utworzenie systemu sprzedaży
produktów wytworzonych przez małopolskich rolników.
Jan Czaja mówił o inicjatywie Odrolnika.pl - projekcie
realizowanym przez samych rolników, polegającym na dostarczaniu paczek
z produktami ekologicznymi, wytworzonymi w gospodarstwach, których
właściciele przystąpili do stowarzyszenia. Działalność Odrolnika.pl to
nie tylko sprzedaż produktów ekologicznych z dostawą do domu, to także
idea pomagania innym - dzięki wpływom z 1% stowarzyszenie zaopatruje
osoby chore w produkty rolnictwa ekologicznego, wpierające ich w walce
z chorobą.
Aleksandra Józewicz z Polskiego Klubu Ekologicznego zaprezentowała
działania, prowadzone w ramach organizacji, które przyczyniają się do
rozwoju rynku produktów ekologicznych, a Jędrzej Cyganik z Krakowskiej
Kooperatywy Spożywczej przybliżył zasady działania kooperatyw
spożywczych - inicjatywy konsumentów, którzy organizują się, aby
kupować produkty od lokalnych rolników.
Warsztaty były dobrym miejscem dla dyskusji i wymiany doświadczeń, ale
także konkretnych działań między innymi za sprawą inicjatywy Anny
Bednarek z Beskidzkiego Stowarzyszenia Produkcji Ekologicznej i
Turystyki, która zwróciła uwagę na problem prawodawstwa
dotyczącego przetwórstwa i sprzedaży na małą skalę w gospodarstwie.
Rolnicy biorący udział w warsztatach przygotowali stół z produktami,
które wytwarzają w swoich gospodarstwach, ale nie mogą ich legalnie
sprzedać konsumentom. Wśród produktów znalazły się między innymi dżemy,
konfitury, soki, chleb, masło, sery, smalec i swojskie wędliny.
Uczestnicy mogli podpisać Petycję do Premiera RP w sprawie sprzedaży
bezpośredniej. Rezultatem warsztatów jest wola zacieśniania współpracy
i wspólnego działania na rzecz rozwoju zrównoważonego rolnictwa i
świadomej, odpowiedzialnej konsumpcji.
Więcej informacji o projekcie znajduje się na stronie:
www.dlaklimatu.pl/klimat-dla-rolnikow
[AJ]
|
|
Warsztaty były
dofinansowane ze środków Narodowego Funduszu
Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej oraz Unii Europejskiej.
|
|
|
|
|
|