|
Aktualności |
|
|
Wśród Smaków Regionu
Jurajskie
spotkanie firm rodzinnych „Wśród Smaków Regionu” odbyło się w
Zawierciu, 4 października br. roku przy wsparciu Inicjatywy Firm
Rodzinnych i przebiegało pod hasłem „Łączmy się rodzinnie
w świadomym podejściu do odżywiania, zdrowia
i tradycji”. Jego organizatorami byli miejscowi
przedsiębiorcy oraz przedstawiciele młodego pokolenia firm rodzinnych:
Dominika Chmurska SILMACH (www.silmach.com.pl) i Łukasz
Rotarski ANRO (www.anro.net.pl).
|
Pierwszą
częścią był rodzinny panel
dyskusyjny, podczas którego mówiono o zglobalizowanej żywności -
modyfikowanej genetycznie i potencjalnych efektach takich działań na
zdrowie. Punktem kluczowym jako alternatywie wobec globalnych działań
było skupienie uwagi nad rosnącym zainteresowaniem rynkiem żywności
tradycyjnej i możliwościach kooperacji bezpośredniej z miejscowymi
rolnikami oraz lokalnymi producentami żywności, którymi w przeważającej
mierze są właśnie firmy rodzinne. |
Druga część spotkania to mini-targ produktów tradycyjnych i
ekologicznych, podczas którego mogliśmy kontynuować zadumę nad
produktem lokalnym z Jury Krakowsko-Częstochowskiej.
Pośród prezentujących się wytwórców byli m.in.: Grupa „OdRolnika.pl”,
„Pożegnanie z Afryką” rodzinna z Krakowa, „Piekarnia
MACH” z Zawiercia, Ekologiczne Gospodarstwo Kóz Mlecznych
„Garbaciak” z Włodowic, „Gospodarstwo Pasieczne Poraj” z miodami
jurajskimi, Eko Produkt Kubara z Częstochowy, Browar na Jurze
z Zawiercia, Ferma Strusi Afrykańskich z Kiełkowic oraz
sklep ze zdrową żywnością „Natura i Zdrowie” z Zawiercia.
Producenci i wytwórcy z Jury nie są jeszcze szerzej znani,
ale ich wyroby już pokazują się na konkursach, przeglądach czy targach
organizowanych w Małopolsce i na Śląsku.
Jadąc z jakiegokolwiek zakątka Polski warto zatrzymać się
w tych pięknych okolicach, nasycić oczy krajobrazami,
a podniebienie uraczyć jurajskimi smakami.
Entuzjastyczny odbiór jurajskiej inicjatywy dał sygnał, że warto się
czasem tak lokalnie, rodzinnie i smacznie zorganizować!
|
|
|
|
|