|
||||||||||
Badania...
W
związku z powyższym w 2004 r. przeprowadzono badania w 20 celowo
dobranych gospodarstw ekologicznych, które są powiązane z
lokalnymi przetwórcami, dystrybutorami oraz konsumentami
żywności ekologicznej. W zbiorowości tej znalazło się 18 gospodarstw
położonych w północno-wschodniej części województwa
kujawsko-pomorskiego (powiaty Brodnica, Golub-Dobrzyń, Rypin) oraz 2
gospodarstwa położone Podstawowe źródło informacji o analizowanych gospodarstwach stanowiły wyniki badań ankietowych przeprowadzonych bezpośrednio przez wykonawców projektu. Zakres przeprowadzonych badań i analiz obejmował:
2.Efektywność ekonomiczną produkcji rolniczej; 4.Bilans składników nawozowych; 5.Efektywność energetyczną produkcji rolniczej; 6.Bilans gazów cieplarnianych. we wspomnianych 20 gospodarstwach ekologicznych, która obejmowała ocenę w/w 5 wskaźników. Prowadzone ponadto badania
konsumencko-socjologiczne weszły w zakres kolejnych części raportu. Całość
raportu tworzy szerokie, wieloaspektowe studium analityczne
ekologicznego łańcucha konsumenckiego obejmującego przede wszystkim
samych rolników, ale także
przetwórców, dystrybutorów,
konsumentów oraz przedstawicieli władz lokalnych. Praca ta
jest zarazem cenną analizą porównawczą gospodarstw
ekologicznych Uzyskane w badaniach wyniki wskazują, że pomimo wyeliminowania konwencjonalnych plonotwórczych środków produkcji w gospodarstwach ekologicznych (nawozy sztuczne i syntetyczne pestycydy), poziom uzyskiwanych plonów podstawowych gatunków roślin nie odbiegał od przeciętnych dla województwa kujawsko-pomorskiego, pomimo że badane gospodarstwa posiadały znacznie gorsze gleby. Średnia
wartość towarowej produkcji rolniczej w analizowanych gospodarstwach
ekologicznych wynosiła Na sytuację ekonomiczną ocenianych gospodarstw znaczący wpływ miały dopłaty bezpośrednie oraz dotacje powierzchniowe do ekologicznego gospodarowania, których wysokość w 2004 r. łącznie przekroczyła 1000 zł/ha, co pokrywało w 70% nakłady materiałowo-pieniężne ponoszone na produkcję, a udział dotacji w produkcji końcowej brutto dochodził do 25%. Generalnie kondycję finansową badanej grupy gospodarstw w 2004 roku należy ocenić jako dobrą, gdyż poziom dochodów osobistych pokrywał wynagrodzenie za pracę na poziomie parytetowym (80% średniej płacy w przedsiębiorstwach gospodarki narodowej - 21 980 zł). W analizowanych gospodarstwach widoczne są działania sprzyjające ochronie środowiska przyrodniczego (oczyszczalnie przydomowe, płyty gnojowe, zbiorniki na gnojówkę), czyli obecnie spełniają one wymogi Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej określonej w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich. Salda
bilansu azotu, fosforu i potasu średnio dla całej zbiorowości 20
gospodarstw, były nieznacznie ujemne. W gospodarstwach o roślinnym
kierunku produkcji deficyt potasu i azotu był już znaczny. W przypadku
azotu mogło to być spowodowane niedoszacowaniem jego biologicznego
wiązania. Generalnie w badanych gospodarstwach nie stwierdzono
potencjalnego zagrożenia zanieczyszczenia wód
powierzchniowych i gruntowych związkami azotu W analizowanych gospodarstwach stwierdzono niską efektywność energetyczną produkcji, gdyż średnia wartość tego wskaźnika wynosiła 1,8, z wahaniami od 0,7 w gospodarstwie specjalizującym się w produkcji prosiąt do 3,7 w gospodarstwie o dominacji produkcji roślinnej. Jednoznaczna
ocena wpływu ekologicznego gospodarowania na emisję gazów
cieplarnianych jest trudna, gdyż z uwagi na dużą obsadę zwierząt (0,84
SD/ha UR) i zdecydowaną dominację chowu bydła (ponad 90%) badane
gospodarstwa emitowały wyraźnie więcej metanu, w porównaniu
do średniej dla województwa. Przeprowadzona analiza spożycia żywności ekologicznej wskazuje, że Polska dopiero wkracza w erę ekologicznego żywienia. Rynek eko-produktów w Polsce pozostawia jeszcze wiele do życzenia. Należy jednak sądzić, że wraz ze wzrastającą świadomością ekologiczną Polaków, rynek tej żywności w Polsce będzie się intensywnie rozwijał zarówno po stronie popytu jak i podaży. Troska o zdrowie i o środowisko naturalne doprowadzi do ekspansji eko-produktów na rynku, rodząc pozytywne efekty nie tylko dla indywidualnych konsumentów ale też w skali globalnej. Na podstawie szczegółowych badań ekologicznego łańcucha żywnościowego, stwierdzono, że w świadomościbadanych osób produkcja ekologiczna powinna mieć wymiar lokalny - lecz do tylko pewnego poziomu łańcucha. Produkcja i przetwórstwo zdecydowanie powinny odbywać się w otoczeniu lokalnym. Tylko taka sytuacja gwarantuje zabezpieczenie jakości produktu, poprzez sprawny system kontroli społecznej o charakterze nieformalnym, ale również poprzez unikanie kłopotliwego i obniżającego wartość produktu transportu w celach konfekcyjnych. Kontekst lokalny produkcji i przetwórstwa produktu ekologicznego jest również niezbędnym elementem jego wizerunku. |