Czas trwania projektu: grudzień 2010 – wrzesień 2013
Osoby do kontaktu:
Maria Staniszewska
Aleksandra Józewicz
Projekt BERAS Implementation ma na celu poprawę stanu Morza Bałtyckiego
poprzez promocję systemu ERA - zrównoważonego rolnictwa opartego o
recykling substancji odżywczych w gospodarstwie. W projekcie bierze
udział 25 partnerów z 9 krajów Regionu Morza Bałtyckiego. Liderem
projektu jest Uniwersytet Södertörn.
Obieg zamknięty w gospodarstwie rolnym stanowi podstawę systemu.
Gospodarstwo produkujące w systemie ERA spełnia trzy podstawowe zasady:
1. liczba zwierząt w gospodarstwie jest wyważona tak, aby produkowana
w gospodarstwie pasza wystarczała do ich wykarmienia
2. zastosowanie w gospodarstwie wyważonego płodozmianu z naprzemiennym
długim ugorowaniem
3. zróżnicowanie dochodów – gospodarstwo jest wspierane poprzez
całą sieć społeczną dążącą do prawdziwie zrównoważonego rozwoju
Produkcja rolna wywiera olbrzymi wpływ na środowisko – w tym na Bałtyk.
Przeważająca większość żywności sprzedawanej obecnie w sklepach jest
produkowana w sposób przemysłowy. Jakość tej żywności jest niska a
wpływ produkcji na środowisko bardzo znaczący: używanie nawozów
sztucznych, chemicznych środków ochrony roślin, przemysłowy chów
zwierząt. Nie bez znaczenia ma także społeczny
wymiar zmian zachodzących na wsi
oraz w miastach. Producent żywności – rolnik – staje się
anonimowy dla konsumenta, który nie wie skąd pochodzi kupowana przez
niego żywność. Projekt ma przyczynić się do zbudowania bezpośrednich
powiązań pomiędzy rolnikami a konsumentami.
Działania założone w projekcie:
1. utworzenie Centrów Informacji BERAS
2. promocja i wdrażanie systemu ERA
3. szkolenia dla rolników dotyczące recyklingu substancji odżywczych
4. spotkania doradców dotyczące systemu ERA
5. promocja „Diety dla Bałtyku”, czyli żywności produkowanej w sposób
przyjazny dla środowiska naturalnego
6. tworzenie bezpośrednich powiązań pomiędzy rolnikami a konsumentami
Więcej informacji o projekcie znajduje się na stronie: http://www.beras.eu